Nieuwe documentaire werpt licht op de controversiële voormalige eigenaar van Maple Leafs, Harold Ballard

23 Jan 2023

Nieuwe documentaire werpt licht op de controversiële voormalige eigenaar van Maple Leafs, Harold Ballard

Een nieuwe documentaire vertelt het verhaal van voormalig Toronto Maple Leafs-eigenaar Harold Ballard, door sommigen beschouwd als een van de slechtste eigenaren in de geschiedenis van de NHL. (Getty Images)

Jason Priestley en Michael Geddes wachten reikhalzend in het chique Le Germain Hotel in het hart van Toronto, klaar om een ​​van de vele interviews af te nemen tijdens hun persreis voor een documentaire die een nieuw licht werpt op een van Canada's meest controversiële sportfiguren.

Priestley - vooral bekend als iconische hartenbreker Brandon Walsh uit Beverly Hills, 90210 - is de regisseur van Offside: The Harold Ballard Story, een nieuw project over de bombastische, tirannieke voormalige eigenaar van de Toronto Maple Leafs. De film wordt zondag uitgezonden op CBC/CBC Gem, dus het is niet meer dan normaal dat Priestley en zijn uitvoerend producent, Geddes, snel klaar zijn om uit te leggen waarom ze een project hebben aangenomen over zo'n controversieel personage in de hockeygeschiedenis.

p>

Ballard wordt vaak beschouwd als de slechtste eigenaar in de geschiedenis van Maple Leafs. De meeste hockeyfans en historici denken meteen aan zijn explosieve karakter, en hij werd consequent gekarakteriseerd als een brutale seksist en racist. Dus waarom zou u in 2023 aan een Ballard-project beginnen?

"Ik denk dat als ik terugkijk op een man die erg on-Canadees was en in Toronto woonde in een tijd dat het heel anders was, het een geweldig verhaal opleverde", vertelde Geddes aan Yahoo Sports Canada. “Hij was een van de grootste karakters van Canada. Mensen zijn Harold Ballard vergeten. Mensen van onze generatie herinneren zich hem nog goed, maar ze zijn hem vergeten. En ik denk dat een hele nieuwe generatie mensen die er nu zijn, jonger dan wij, alleen via geruchten over hem hebben gehoord. Hij was een meer dan levensgrote figuur, hij had een fantastisch verhaal."

"Veel van de mensen die Harold echt kenden en de mensen die daadwerkelijk persoonlijke connecties met hem hadden en verhalen over hem te vertellen beginnen een leeftijd te bereiken waarop ze ons nu beginnen te verlaten," voegde Priestley eraan toe. "Dus we vonden het belangrijk om hun verhalen op film te krijgen en dit stuk samen te stellen, voordat die mensen niet langer onder ons zijn."

Geddes voegde eraan toe dat Priestley tijdens het interviewproces een uitgebreide diepe duik heeft gemaakt om nieuwe informatie over Ballard te ontrafelen die voorheen niet bekend was bij het publiek.

Verhaal gaat verder

Ballard maakte er een bewuste punt van om zichzelf te projecteren als een harde lijn kapitalist die zich uitsluitend bezighoudt met de financiën van de Maple Leafs, met beperkte interesse in de zorg voor de ontberingen waaraan andere mensen regelmatig worden blootgesteld. Hij verborg ook alle liefdadigheidsinitiatieven waaraan hij begon voor het publiek; hij wilde niet dat zijn werk met liefdadigheidsinstellingen voor kinderen afbreuk zou doen aan zijn zelfopgelegde stoere houding.

Hij stierf in april 1990 en de hedendaagse samenleving is veranderd om te erkennen dat racisme en seksisme ondraaglijke ziekten zijn waarmee we rekening moeten houden. Maar zelfs in zijn tijd stond Ballard bekend om deze verachtelijke eigenschappen. Ben ik, als iemand die een peuter was toen Ballard stierf, en anderen van mijn generatie schuldig aan het beoordelen van Ballards nalatenschap door een revisionistische lens?

“Het is nogal moeilijk om naar Harold Ballard te kijken door de lens van vandaag, we hebben het erover gehad”, zei Geddes. “We hebben deze documentaire zo goed mogelijk neergezet in het tijdperk waarin Ballard leefde, dat wil zeggen de jaren '70. De opnamelocaties waren erg jaren 70-sfeer. Ik denk dat het belangrijk is om hem in deze context historisch te bekijken en te zeggen, 'nu weten we waarom!'

“Er zijn dingen veranderd. De competitie veranderde hun statuten vanwege eigenaars die ongecontroleerd liepen. Natuurlijk is de waakzaamheid in de competitie veranderd en is de complexiteit van de competitie met de spelers veranderd. Het zijn bijvoorbeeld niet zomaar allemaal Canadese kinderen uit Noord-Ontario. Ballard leefde daar niet naar en begreep dat niet en dat zou hij ook nooit doen. Ik denk dat deze documentaire geweldig is voor de jongere generatie om te zeggen 'wow, kijk eens hoe de dingen werden gerund!'

Ballard kocht Stafford Smythe's aandelen van de Maple Leafs om de controlerende eigenaar van de franchise te worden toen hij 68 jaar oud was in 1972. Zijn ambtstermijn werd bepaald door enkele van de slechtste teams in de geschiedenis van Maple Leafs, terwijl hun Original Six tijdgenoten Montreal Canadiens en Boston Bruins bezaten de jaren zeventig. Tegen het einde van het decennium was Maple Leafs-icoon Darryl Sittler openlijk in opstand gekomen tegen het bewind van Ballard, en collega-legende Borje Salming volgde eveneens zijn voorbeeld, walgend van Ballards xenofobie en angst om Europese medespelers te contracteren.

In de jaren tachtig waren de Maple Leafs een van de lachers van de NHL vanwege hun onbeholpen prestaties op het ijs, terwijl hun sterspelers er een hekel aan hadden om voor een van de meest legendarische clubs in de competitie te spelen. Priestley wierp enig licht op enkele van de tactieken die Ballard gebruikte en die een gruwel vormen voor de manier waarop moderne franchises werken.

“Het is onvergelijkbaar dat de Leafs van tegenwoordig op een veel professionelere, veel beter georganiseerde en veel betere manier worden gerund dan in de dagen van Harold Ballard. Harold leidde het team als een kleine moeder-en-poporganisatie. Hij probeerde alles te micromanagen, hij probeerde elk aspect van het team onder controle te krijgen op een manier die schadelijk was voor het team. Zo erg zelfs dat een van de trainers van het team deze man genaamd Guy Kinnear was, die zijn bootmonteur was vanuit zijn huisje in Georgian Bay. Hier is een man zonder medische kennis, zonder diploma bewegingswetenschappen. Als spelers hem om hulp vroegen met hun zeurende verwondingen, gaf hij ze pakjes Neocitrin! Het was belachelijk wat er gebeurde!”

Ballard werd openlijk gehaat door Maple Leafs-fans vanwege zijn zuinigheid, maar Priestley voerde aan dat dit nooit een probleem was voor de eigenaar, gezien de immense populariteit van de franchise.

“Ik geloof dat de fans toen misschien een hekel hadden aan Harold Ballard, maar dat je voor geen van hun thuiswedstrijden een plaatsje kon bemachtigen in Maple Leaf Gardens. Maple Leaf Gardens was elke thuiswedstrijd uitverkocht. Ze hadden misschien een hekel aan Ballard, maar ze hielden nog steeds van hun Toronto Maple Leafs. Leafs Nation is al tientallen jaren springlevend. Torontonians over de hele wereld houden van hun Leafs. De kracht van de fanbase van de Maple Leafs is de kracht van dat team geweest, maar het was ook het enige dat Ballard bedacht dat hij kon benutten. Hoewel hij een ondermaats team opstelde, kwam hij er toch achter dat hij de inkomsten kon genereren uit de tourniquets in Maple Leaf Gardens.'

De huidige versie van de Maple Leafs heeft sommige facties van de schare fans gefrustreerd vanwege hun zes opeenvolgende exits in de eerste ronde, ondanks een statistisch en talentprofiel dat suggereert dat er betere resultaten in het verschiet liggen. Er is een schril contrast tussen een team dat probeert te winnen en een team dat het helemaal niet probeerde. Het idee om te tanken zou in het tijdperk van Ballard ook niet zijn begonnen, dus de vruchten van schaamteloos verliezen waren nooit direct duidelijk.

"Ik denk dat de fans van weleer, toen Ballard het team had, twee dingen te binnen schieten: ze hadden het vertrouwen en de hoop verloren", zei Geddes.

“Volgens mij zijn die twee dingen terug. Het vertrouwen is dat er geld zal worden uitgegeven om te winnen en om dat product op het ijs te zetten met het winnen duidelijk voor ogen. En hoop, hoezeer het ook al 55 jaar geleden is, er is weer hoop. Ik denk dat deze documentaire er lange tijd, misschien wel tientallen jaren over sprak, dat er geen hoop was. Als je die weddenschap plaatst, als je dat kaartje koopt, wil je als fan die twee vakjes aangevinkt hebben. Lange tijd konden ze dat niet bieden - Ballard kon dat niet.”

Sporthistorici maken zich altijd zorgen of hun werk de tand des tijds zal doorstaan, maar Priestley en Geddes zijn trots op de brede belangstelling voor de aanstaande documentaire. En hoewel Ballard misschien een somber onderdeel van de geschiedenis van Maple Leafs vertegenwoordigt, dient het in sommige opzichten als een proloog op betere dagen voor deze huidige groep.

"Je krijgt een gevoel van 'gaat dit project er toe doen?' Ik denk dat we er met de enorme belangstelling achter komen dat deze film er op dit moment toe doet en dat mensen erg geïnteresseerd zijn in de première aanstaande zondag op CBC, ' zei Geddes. “Het had dezelfde interesse op het Whistler Film Festival, het was geweldig om het daar te debuteren. Dit overtrof mijn stoutste dromen qua steun en interesse.”

Meer van Yahoo Sports

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Canucks heeft de opdracht verkeerd begrepen","description":"

Canucks President of Hockey Operations Jim Rutherford beweert dat het team eerder herstructureert dan herbouwt, maar in een jaar waarin een potentiële generatiespeler in Connor Bedard voor het oprapen ligt in de NHL-versie, is de strategie van Vancouver verwarrend voor fans.","thumbnailUrl":"https://s .yimg.com/uu/api/res/1.2/EW4NYy5iGz48x0.t83wLjA--~B/dz0xOTIwO2g9MTA4MDthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2023-01/8327fe50-9680 -11ed-a577-e68777cf46c5","uploadDate":"2023-01-17T16:04:03Z","duration":"PT3M8S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo.com /v1/video/sapi/hlsstreams/c756928a-adea-3ebe-9ab0-bccbf755c6b1.m3u8?site=sports®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https://sports.yahoo.com /video/canucks-misunderstood-assignment-160403074.html?format=embed","identifier":"c756928a-adea-3ebe-9ab0-bccbf755c6b1"}