Ben je nog steeds goed verzekerd?

18 Sep 2023

Ben je nog steeds goed verzekerd?

Vanaf je achttiende ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze keuze is afhankelijk van je gezondheid, die vaak verandert hoe ouder je wordt. Dus waar je misschien een basisverzekering hebt afgesloten omdat deze destijds het meest geschikt was, is een aanvullende verzekering nu misschien een betere keuze. Jaarlijks kun je je zorgverzekering wijzigen. Denk je erover na om je zorgverzekering te wijzigen? In deze blog leggen we uit wat de verschillende soorten verzekeringen inhouden. Zo kun je voor jezelf bepalen wat voor verzekering op dit moment het beste bij jou en je levensstijl past.

Basisverzekering

Alle Nederlanders van achttien jaar en ouder zijn verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Vanuit dit basispakket worden de belangrijkste zorgkosten vergoed. Denk hierbij aan lichamelijke maar ook psychische klachten. Ook medicijnen, ziekenhuiszorg, anticonceptie en psychologische hulp worden bijvoorbeeld standaard vergoed vanuit het basispakket. De samenstelling van de basisverzekering is voor iedereen in Nederland hetzelfde en wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. 

Aanvullend pakket

Als je extra zorg nodig hebt die niet in het basispakket is opgenomen, is een aanvullende verzekering geschikt. Deze aanvullende pakketten zijn uitgebreider en vergoeden (voor een groot deel) zorgkosten die niet in het basispakket zitten. Bijvoorbeeld behandelingen in de alternatieve zorg, extra fysiotherapie, tandartskosten of kosten voor brillen of lenzen. Je betaalt dan een hogere premie maar je bent waarschijnlijk goedkoper uit dan wanneer je al deze extra kosten of behandelingen zelf zou vergoeden. Wil je je zorgverzekering wijzigen? Dan kan dat tot en met 31 januari.

Eigen risico 

Voor de meeste zorgkosten die je maakt vanuit het basispakket moet je eerst je eigen risico opmaken. Dit is het drempelbedrag dat je eerst zelf betaalt, voordat je kosten vergoed kunt krijgen via je verzekeraar. Voor dit jaar is het eigen risico 385 euro. Dit eigen risico kan vrijwillig verhoogd worden. Het voordeel hiervan is dat de korting op je premie daarmee ook verhoogd wordt. 

Zorgtoeslag

Heb je meer zorg nodig en heb je een lager inkomen, dan is het goed om te weten dat je mogelijk in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Het kan zijn dat je een aantal jaren geleden nog niet in aanmerking kwam, maar nu wel. Hoe meer zorg je nodig hebt, hoe meer de kosten kunnen oplopen. De overheid heeft deze tegemoetkoming bedacht om mensen in dit soort scenario’s te kunnen helpen. Op de website van de Belastingdienst staat of je in aanmerking komt. Zo ja, kun je de toeslag meteen aanvragen.  

Basisverzekering of aanvullende verzekering?

Je kunt dus kiezen uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is meestal voldoende als je over het algemeen gezond bent, en weinig last hebt van gezondheidsklachten. Als je ouder wordt, is de kans op gezondheidsklachten groter. Een aanvullende verzekering kan dan handig zijn. Zo hoef je niet zelf te betalen als je zorgkosten maakt die niet binnen het basispakket vallen.
 

Naast de basis- en de aanvullende verzekering kun je je ook collectief verzekeren. Bij Menzis heet dit bijvoorbeeld het Leefkracht collectief. Hiermee krijg je hulp bij een gezondere leefstijl via gezondheidsprogramma's, en krijg je korting op de aanvullende verzekeringen. Hiermee kun je je eigen gezondheid versterken, en word je ondersteund bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.