Lizzo roept op tot reproductieve rechten bij 50e verjaardag van Roe v. Wade: 'Mijn lichaam gaat niemand iets aan'

23 Jan 2023

Lizzo roept op tot reproductieve rechten bij 50e verjaardag van Roe v. Wade: 'Mijn lichaam gaat niemand iets aan'

Lizzo spreekt zich uit voor reproductieve rechten in een nieuwe Yitty-campagne die samenvalt met de 50e verjaardag van de Roe v. Wade-uitspraak. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Ongeveer zes maanden nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade afgelopen juni vernietigde, viert Lizzo de 50e verjaardag van de historische uitspraak uit 1973 die abortus legaliseerde met een nieuwe campagne voor haar shapewear-merk Yitty.

Zondag plaatste de zangeres een video over de strijd voor lichaamsautonomie, samen met beelden waarin zij en een handvol modellen - die allemaal Yitty dragen - zich uitspreken over reproductieve en transrechten.

"Vijftig jaar later voeren we nog steeds dezelfde strijd voor reproductieve rechten", zegt de Grammy-winnares in de video, waarin ze een gebroken witte Yitty-bh draagt. "Wij bij Yitty gaan over autonomie van het lichaam. We willen niet alleen lichamen bevrijden door middel van kleding; we willen lichamen bevrijden door middel van onze stemmen. Wij geloven dat alleen jij inspraak zou moeten hebben over wat je doet en hoe je je voelt over je lichaam , en je zou toegang moeten hebben tot reproductieve gezondheid.

"Als een merk dat zich inzet voor het verheffen van alle mensen, zijn we er kapot van door de omkering van Roe v. Wade, en we willen deze ongelooflijke activisten en mensen die in de frontlinie strijden voor het voetlicht brengen," vervolgde ze. "Omdat je lichaam niemand iets aangaat."

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Een "model" in de campagne is Chloe, die zegt dat haar het recht op abortus is ontzegd en dat ze uiteindelijk is bevallen van een baby die twee dagen later stierf.

"Het is niet eerlijk om iemand zwanger te houden die dat niet wil, wiens baby medische problemen heeft... ze verdienen het om de keuze te hebben", luidt het citaat van Chloe, terwijl een andere vrouw, Macy, toespreekt dat er tegen haar wordt geschreeuwd zocht een abortus op 17-jarige leeftijd.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Het Roe v. Wade-jubileum, dat een dag na de March for Life-demonstratie van zaterdag in Washington D.C. valt, heeft ook geleid tot reflecties van politieke figuren, waaronder vice-president Kamala Harris, die beloofde te strijden voor "de bescherming van reproductieve vrijheid", en beroemdheden zoals Busy Philipps, die openhartig zijn over hun eigen ervaringen met abortus.

"HAAL JE RELIGIE UIT ONS LICHAAM", schreef de actrice op Instagram.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.